Γύρη μελισσών: πού μας βοηθά και πώς την καταναλώνουμε.

Τα προϊόντα που παράγουν οι μέλισσες έχουν μακρά ιστορία θεραπευτικής φύσης κι αν ξεκινήσουμε από το μέλι ως τροφή και ως φάρμακο, θα δούμε ότι έχει ρίζες μέχρι και 8 χιλιάδες χρόνια πριν σε τοιχογραφίες της Λίθινης Εποχής.

Το μέλι, βεβαίως, το τιμάμε οι περισσότεροι στη διατροφή μας, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν τραβήξει κι άλλα προϊόντα την προσοχή μας, όπως η γύρη μελισσών. Αποτελεί την τροφή της νεαρής μέλισσας και ουσιαστικά η γύρη είναι τα αρσενικά αναπαραγωγικά κύτταρα των φυτών, τα οποία συλλέγονται από τις μέλισσες, μεταφέρονται στη φωλιά τους, πλάθονται και χρησιμοποιούνται για να τραφούν οι ίδιες.

Όπως φαίνεται, όμως, έχει πολλά να λάβει και ο άνθρωπος από αυτή, αφού τα οφέλη της είναι πολλά και σημαντικά και η διατροφική της αξία μεγάλη.

Τονώνει τον οργανισμό καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά

Η γύρη θεωρείται πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών του συμπλέγματος Β και των αμινοξέων που αποτελούν τα βασικά δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών. Αν και η συνιστώμενη ημερήσια δόση πρωτεΐνης είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που μας παρέχει 1 κουταλάκι του γλυκού γύρη, πρόκειται για υψηλής ποιότητες πρωτεΐνη. Σύμφωνα με ερευνητές, αποτελεί την πιο πλούσια πηγή βιταμινών που συναντάμε σε μια φυσική τροφή κι ακόμη κι αν δεν είναι όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά που της δίνουν την αξία της, μόνο η περιεκτικότητά της σε ρουτίνη αρκεί για να θεωρηθεί θαυματουργή τροφή. Η ρουτίνη είναι αντιοξειδωτική και βοηθά τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει τη βιταμίνη C και να παράγει κολλαγόνο. Χρησιμοποιείται, επίσης, για τις αιμορροΐδες, την υψηλή αρτηριακή πίεση και την υψηλή χοληστερόλη.

Βελτιώνει την υγεία του δέρματος

Είναι γνωστό ότι τα προϊόντα μέλισσας χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για βελτίωση της επιδερμίδας, αλλά η γύρη προσφέρει έξτρα οφέλη ομορφιάς. Παίζει ρόλο στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης των κυττάρων, διεγείρει την ανάπτυξη νέου ιστού, προσφέρει αποτελεσματική προστασία απέναντι στην αφυδάτωση και βελτιώνει την κυκλοφορία. Χάρη στην υψηλή συγκέντρωση νουκλεϊκών οξέων RNA και DNA, αλλά και του φυσικού αντιβιοτικού παράγοντα, η γύρη μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση ακμής, να παίξει ρόλο στη θεραπεία της και να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως έκζεμα και ψωρίαση.

Κάνει καλό στις αλλεργίες

Όπως το μέλι, έτσι και η γύρη μελισσών μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό φάρμακο στην αλλεργική καταρροή και τις αλλεργίες, αν καταναλώνεται τουλάχιστον 6 εβδομάδες πριν ξεκινήσει η εποχή των αλλεργιών και κατά τη διάρκεια. Αυτό αποτελεί μια τεχνική που ονομάζεται απευαισθητοποίηση, κατά την οποία παρέχονται μικροποσότητες του αλλεργιογόνου, ούτως ώστε να διεγερθεί το ανοσοποιητικό και να αρχίσει να παράγει αντισώματα που θα μειώσουν την αλλεργική αντίδραση.

Βελτιώνει τη χοληστερίνη και κάνει καλό στην καρδιά

Η κατανάλωση γύρης φαίνεται ότι κάνει καλό στα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων, με τα επίπεδα της καλής HDL χοληστερίνης να ανεβαίνουν και τα επίπεδα της κακής LDL να πέφτουν. Ακόμη, η ρουτίνη της βοηθά την κυκλοφορία του αίματος, αποτρέποντας την πιθανότητα εμφράγματος και εγκεφαλικού, ενώ όταν η γύρη καταναλώνεται από ασθενείς με αναιμία, ανεβάζει τα επίπεδα αιμογλοβίνης που χρησιμεύει για τη μεταφορά του οξυγόνου.

Τονώνει το ανοσοποιητικό

Μέσα σε όλα, η γύρη ενισχύει και την άμυνα του οργανισμού μας, καθώς βάσει ερευνών όσοι την κατανάλωναν παρουσίαζαν περισσότερα λεμφοκύτταρα στο αίμα, τα οποία αποτελούν ένα είδος λευκών αιμοσφαιρίων, υπεύθυνων για να αντιμετωπίζουν μολύνσεις, βακτήρια, ιούς, μεταλλαγμένα κύτταρα κ.α. Κάτι που επίσης φαίνεται να αυξάνει η γύρη είναι η ανοσοφαιρίνη, η οποία περιέχει αντισώματα που προστατεύουν τον οργανισμό απέναντι σε παθήσεις.

Έχει αντιβιοτική δράση

Ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι υπάρχει μια ουσία στη γύρη που σκοτώνει κάποια βλαβερά βακτήρια, συμπεριλαμβανομένης και της σαλμονέλας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στην Κίνα θεωρείται φάρμακο και πολλές άλλες κουλτούρες στον κόσμο τη χρησιμοποιούν για τις αντιβιοτικές της ιδιότητες.

Βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις

Υπάρχουν πολλοί προπονητές που θεωρούν τη γύρη μελισσών μια πολύ σημαντική τροφή για τις αθλητικές επιδόσεις, πιστεύοντας ότι αυξάνει τη δύναμη και την απόδοση, πιθανόν λόγω των θρεπτικών της συστατικών και της πρωτεΐνης. Το British Sports Council, μάλιστα, έχει καταγράψει αύξηση στη δύναμη μέχρι και 40-50% σε όσους λαμβάνουν γύρη τακτικά, αν και δεν αναφέρουν όλες οι έρευνες οφέλη στις αθλητικές επιδόσεις από τη γύρη.

Βοηθά στη γονιμότητα

Η γύρη φαίνεται να διεγείρει τη λειτουργία των ωοθηκών, αυξάνοντας την ωορρηξία και βελτιώνοντας την αντοχή των ωαρίων.

Πόσο ασφαλής είναι;

Για βραχυπρόθεσμη κατανάλωση, η γύρη θεωρείται ασφαλής. Αυτοί που πρέπει να την αποφεύγουν ή να συμβουλεύονται απαραιτήτως τον γιατρό τους πριν την καταναλώσουν είναι όσοι έχουν σοβαρές αλλεργίες στη γύρη, καθώς σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία, όσες γυναίκες βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλασμού και όσοι λαμβάνουν κάποια φάρμακα, όπως αντιθρομβωτικά. Γενικότερα, αν παίρνετε φάρμακα ή συμπληρώματα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν προσθέσετε και τη γύρη στο πρόγραμμά σας.

Ποια γύρη να διαλέξετε

Επιλέξτε πάντα γύρη από ντόπιους παραγωγούς και εξασφαλίστε ότι είναι απαλή και αρωματική, προτιμώντας τη νωπή και φρέσκια για καλύτερα αποτελέσματα. Η γεύση της ποικίλλει ανάλογα με το από πού την προμηθεύεστε, με κάποια είδη να είναι πιο πικρά και άλλα πιο γλυκά. Αν δεν αντέχετε καθόλου τη γεύση της, καθώς είναι λίγο ιδιαίτερη, μπορείτε να την προμηθευτείτε σε μορφή κάψουλας.

Πώς να την καταναλώσετε και να την αποθηκεύσετε σωστά

Αν τη ζεστάνετε, θα μειώσετε τη θρεπτική της αξία, γι’ αυτό προτιμήστε να την καταναλώνετε πάντα ωμή, αναμειγνύοντάς τη στο γιαούρτι, στο πρωινό σας smoothie, στο χυμό σας, στη σαλάτα σας κ.ο.κ. Για να αποτρέψετε τη δημιουργία μούχλας, βάλτε τη στο ψυγείο στα χαμηλά ράφια που έχουν περισσότερη ψύξη ή στην κατάψυξη. Αν λαμβάνετε κάψουλες ή ταμπλέτες, μπορείτε να τις φυλάξετε σε θερμοκρασία δωματίου.

πηγή
φωτογραφίες: Creterium